Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 85 чоловік

Зустріч з поетом

Дата: 25 січня 2019 о 20:17, Оновлено 28 січня 2019 о 07:55
Автор: Петров П. П.
363 перегляда

25 січня учні 8-9 класів відвідали літературну вітальню, де познайомилися з творчістю Ольги Дунаєвої (Крупенко), поета, члена Мелітопольського літературного об"єднання ім. Павла Ловецького, члена Національної спілки журналістів України, головним редактором газети "Мелітополь літературний". До літературної вітальні була запрошена і сама Ольга Дунаєва. Підготував захід вчитель української мови та літератури Ващакіна Марина Олексіївна.

Зустріч пройшла під гаслом "Майстерність пера - майстерність серця". Учні дізналися про творчий і життєвий шлях поетеси, почули її вірші, які продекламував сам автор та учні колегіуму: Федоренко Єлизавета, Шанчева Ксенія, Селюкова Ганна, Зайцева Поліна, Ширвані Тамара, Ширвані Ганна, Бабічев Марко, Порох Анастасія та Коломієць Владислав. Ольга Вікторівна повідала уважній аудиторії про свою сім"ю,  літературну та журналістську діяльність,   літературне об"єднання Мелітополя та її членів. Під час заходу була проведена виставка творів Ольги Дунаєвої, Світлани Непомнящої, Марини Саклакової, Віктора Харіна, Олександра Фесюка та інших мелітопольських поетів.На заході панувала дружня та доброзичлива атмосфера. 

Ольга Дунаєва (в заміжжі - Крупенко) народилася в місті Мелітополь в родині інженерів Віктора Петровича Дунаєва та Світлани Володимирівни Дунаєвої (Непомнящої). Зростала у творчій атмосфері. Любов до слова з дитинства прищепила мати, відомий у Мелітополі поет та письменник, голова Мелітопольського літературного об’єднання ім. Павла Ловецького з 2008 року.  Наслідуючи матір, з літературним словом пов’язали себе і дві доньки Світлани – Ольга та Марина. Сестра Дунаєвої, Марина Саклакова, – талановита мелітопольська письменниця, дипломант Міжнародного конкурсу для обдарованої молоді «Гронослов 2007», автор роману-фентезі «Дорога куда-нибудь» та ще багатьох прозових і поетичних творів. Онуки Світлани Непомнящої теж пробують перо. У 2018 році за фінансової підтримки Мелітопольського виконкому та відділу культури  літературне  об’єднання видало збірку творів для дітей молодшого шкільного віку «Весела парасолька», де в рубриці «Дитяча творчість» представлені вірші Владислава та Дмитрика Саклакових, Дар’ї Крупенко.

Ольга Дунаєва навчалася у Мелітопольській загальноосвітній школі № 25. Далі здобувати освіту продовжила у Мелітопольському професійно–технічному училищі № 56 за спеціальністю «Бухгалтер сільськогосподарського підприємства», по закінченню якого навчалася на соціально-гуманітарному факультеті Мелітопольського державного педагогічного університету за спеціальністю «Практична психологія в закладах освіти». Працювала бухгалтером на заводі «Старт», коректором та журналістом у газеті «Інтелект» Мелітопольського педагогічного університету ім. Б. Хмельницького, редактором газети  Таврійської державної агротехнічної академії «Таврійська академія», викладачем психології на кафедрі «Філософії та соціології» ТДАТУ. Зараз працює практичним психологом Терпіннівського колегіуму «Джерело» Мелітопольської районної ради Запорізької області.

Ольга Вікторівна Дунаєва (Крупенко) – член Мелітопольського літературного об’єднання ім. П. Ловецького з 1998 року, одна із засновників і головний редактор газети «Мелітополь літературний», член Національної спілки журналістів України з 2005 року. Неодноразово друкувалася в періодичній пресі Мелітополя і Запоріжжя, обласному часописі «Хортиця» та інших виданнях. В 2016 році до 85-річчя з дня заснування літературного об’єднання ім. П. Ловецького вийшла збірка поетичних і прозових творів його членів та слухачів, куди також увійшли твори Ольги Дунаєвої.

 На вірші поетеси написані пісні композиторами і виконавцями Геннадієм Логіновим та Геннадієм Мінором. Ольга Дунаєва активно бере участь у заходах, які проводить Мелітопольське літературне об’єднання, літературних шкільних  вечорах, виступає перед небайдужими до поетичного слова слухачами. Нагороджена грамотами та подяками за плідну та безкорисливу працю на благо міста Мелітополя та за перемогу у творчих конкурсах.

Хрещеним батьком у літературній творчості Ольги став поет Олександр Фесюк, уроки якого вона запам’ятала на все життя. Дунаєва згадує, як одного недільного дня вона зі своєю старшою сестрою Мариною пішла до міської бібліотеки «Мальвіна», де на той час був організований дитячий літературний гурток. Маленьких поетів вчив азам слова Олександр Фесюк. Перший вірш Олі був про нещасних тварин у клітках зоопарку, потім були дражнилки для однокласників – юне дарування пробувала себе у сатиричному жанрі. Під час навчання в училищі взяла участь у літературному конкурсі, присвяченому Дню Конституції України. Взяла участь – і перемогла, отримавши право друкуватися безкоштовно в мелітопольській газеті «Новий день». Тоді і познайомилася з членом Національної спілки журналістів України Тетяною Василівною Полухіною, яка направила молоденьку поетесу до літературного об’єднання ім. П. Ловецького. Разом із поетами та письменниками Мелітопольщини Ольга бере участь у засіданнях об’єднання, готує матеріал до друку, вирішує спірні питання. Але неоціненним у своїй творчості вважає той досвід, який вона перейняла від своїх вчителів – О. Фесюка, В. Орлова, В. Харіна, В. Єременка.

Ольга Дунаєва – автор ліричних та філософських віршів, сатир, епіграм, рубаїв, поем, пісень, мініатюр в прозі,  критичних статей як на російській мові, так і на українській. Перша збірка поезії "Ведьма" вийшла російською мовою у 1999 році.  Далі були збірки «Армагеддон» (2000 р.), «Четыре стихии» (2001 р.), «Українські зорі» (2002 р.), «Вулкан» (2004 р.), «Дежа вю» (2006 р.), критичні статті «Поети рідного краю» (2006 р.).

Автор: Марина Ващакіна@

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.